Zbulohet kopja më e vjetër e Kuranit që është gjetur deri më sot (FOTO)

Studiuesit dhe historianët e Universitetit të Birminghamit deklarojnë se kanë gjetur fragmentet më të hershme të njohura deri më tani nga libri i shenjtë i Islamit, Kur`ani.

Sicc bën të ditur Top Channel, duke iu referuar BBC-së, analizat me radiokarbon i dorëshkrimit tregojnë se bëhet fjalë për një dokument mbi 1370-vjeçar.

Dorëshkrimi ka qendruar për më shumë se një shekull në arkivat e Universitetit të Birminghamit së bashku me një koleksion dorëshkrimesh dhe librash nga Lindja e Mesme dhe askush nuk ishte në dijeni të rëndësisë së tij.

Gjithçka nisur kur një studiues dhe njohës i mirë i këtyre dorëshkrimeve kërkoi që t’i bëhej një testim radiokarboni dhe rezultati ishte mbresëlënës.

Susan Worral, pjesë e bordit drejtues të bibliotekës, thotë se studiuesve nuk u shkonte ndërmend as në ëndrra që bëhej fjalë për një tekst kaq të lashtë.

“Të zbulosh që kemi një prej fragmenteve më të hershme në botë të Kur`anit është shumë emocionuese”, thotë ajo.

Teksti është i shkruar në lëkurën e një delje ose dhie. Metoda e përcaktimit të kohës së shkrimit me radiokarbon siguron një saktësi më të lartë se 95 përqind. Kjo do të thotë që dorëshkrimi i përket një periudhe nga mes viteve 568-645.

“Dorëshkrimi na çon pas në kohë, në vitet e lindjes së Islamit. Sipas traditës myslimane, Profeti Muhamed mori shpalljet dhe e promovoi Kur`anin ndër njerëz e popuj mes vitit 610 dhe 632, viti i vdekjes së tij”, thotë David Thomas, profesor i Krishtërimit dhe Islamit në Universitetin e Birminghamit.

Thomas thotë se të dhënat sugjerojnë që personi që ka shkruar këto dorëshkrime me gjasa ka qenë gjallë në kohën e Profetit Muhamed.

“Mund ta ketë njohur, mund ta ketë parë, mund të ketë dëgjuar predikimet e tij. Mund ta ketë njohur personalisht”, thotë ai.

Drejtuesit e Universitetit të Birminghamit thonë se do të vendosin për ekspozim publik fragmentet në fjalë.

 

11742875_10153469918784561_6700271975698401199_n

Në këtë foto janë marr disa ajete për bazë për t’u krahasuar me kopjen e Kuranit e cila sot gjendet në duart tona ku pa asnjë mëdyshme konfirmohet se nuk ka asnjë dallim në asnjë nga shkronjat e Kuranit.

11742672_10204577911635200_2378656388846673086_n

Edhe një shembull tjetër që dëshmon se ajetet janë tërësisht të njëjta.

 

Kahf.1

Ajetet 17 deri 23 të sures numër 18 – El-Kehf.

 

Kahf-1.1

Ajetet 23 deri 31 të sures numër 18 – El-Kehf

 

MaryamTaha.1

Ajetet 91 deri 98 të sures numër 19 – Merjem si dhe 12 ajetet e para të sures numër 20 – TaHa.

 

Taha.1

Ajetet 12 deri 39 të sures numër 20 – TaHa.

 

Vjen një pyetje e rëndësishme:

Nëse gjetëm Kuranin më të vjetër i cili është shkruar vetëm disa vite pas Profetit Muhamed, dhe para duarve tona kemi kopjen e fundit e cili është korrespondent me atë më të vjetrin, ndërkohë që në Kuran kemi mrekulli të cilat shkenca vetëm se në shekullin e fundit ose parafundi i ka zbuluar atëherë pse ende diskutojme se a është apo jo Islami feja e vertete?!

 

Profesor që foli për këtë çështje

Profesor që foli për këtë çështje

Profesor që foli për këtë çështje

Profesor që foli për këtë çështje

  • Shto Komentin tuaj