Mrekulli kuranore: Ndarja mes dy deteve (video)

Nje nga karakteristikat e deteve eshte kjo veti e zbuluar kohet e fundit, e cila eshte shpallur ne nje prej ajeteve ne Kuran, si me poshte:
“Ai i beri dy detet te bashkohen me njeri-tjetrin. Ndermjet tyre ka nje pengese qe nuk i lejon te perzihen.” (Err-Rrahman 19-20)
Kjo karakteristike e deteve, te cilat rrine ngjitur me njera-tjetren pa u perzier mes tyre, eshte zbuluar jo shume kohe me pare nga studiuesit e oqeaneve. Per shkak te forces fizike te quajtur “tensioni siperfaqesor”, ujerat e deteve fqinj nuk perzihen. I shkaktuar nga diferenca e dendesise te ujerave te dy deteve, tensioni siperfaqesor nuk i lejon ata te perzihen, sikur ndermjet tyre te ekzistonte me te vertete nje mur i holle.
Ana interesante e ketij fenomeni eshte se ai eshte shpallur ne Kuran ne kohen kur njerezit nuk kishin njohuri mbi fiziken, tensionin siperfaqesor, apo oqeanografine.
Por, kur Kurani flet per pjesen ndarese midis ujit te embel dhe te kripur ai permend egzistencen e nje zone ndarese bashke me barrieren. Allahu thote ne Kuran:
“Allahu eshte Ai qe i la te lire dy llojet e ujit te bashkohen, nje i embel e i shijshem, ndersa tjetri i kripur e i hidhur. Dhe Ai beri midis tyre nje barriere dhe nje zone ndarese.” (Kuran 25:53)
Ndokush mund te pyese, perse Kurani permend zonen ndarese kur flet per ujin e embel e te kripur dhe nuk e permend kete kur flet per detet?
Shkenca ka zbuluar se ne grykederdhjen e lumenjve ne det, ku uji i embel takon ujin e kripur, situata eshte me e ndryshme nga ajo e bashkimit te dy deteve. Eshte zbuluar se ajo qe ndan ujin e embel nga ai i kripur ne grykederdhjet e lumenjve eshte nje zone e perbere nga disa nenzona (shtresa) ndarese me dendesi qe ndryshon nga nje nenzone ne tjetren. Keto shtresa ndarese, nenzona, kane kripesi te ndryshme nga uji i embel i lumit, apo nga uji i kripur i detit.
Ky informacion eshte zbuluar vetem kohet e fundit, duke perdorur aparatura te avancuara per te matur temperaturen, kripesine, dendesine, sasine e oksigjenit te tretur ne uje etj. Syri i lire i njeriut nuk mund t’i shikoje ndryshimet qe ndodhin, kur dy detet takohen, pasi ata duken sikur jane nje det i vetem. Po keshtu, syri i lire i njeriut nuk mund te beje ndarjen e ujit ne grykederdhjet e lumenjve ne 3 lloje: uje i embel, zone ndarese dhe uje i kripur.

 

www.FejaeVertete.com​

Ai (Allahu) i ka lëshuar dy dete që të takohen, por, midis tyre ka një pengesë që nuk mund ta kapërcejnë.Pra, cilat dhunti të Zotit tuaj po i mohoni?!(KURAN 55:19-21) #Shpërndaje – FejaeVertete.com

Publié par FejaeVertete.com sur dimanche 19 mars 2017

 

Fenomeni mahnitës i Kuranit: Ndarja mes dy deteveVideo të Dobishme – Ndaje me shoket!Nje nga karakteristikat e deteve eshte kjo veti e zbuluar kohet e fundit, e cila eshte shpallur ne nje prej ajeteve ne Kuran, si me poshte:“Ai i beri dy detet te bashkohen me njeri-tjetrin. Ndermjet tyre ka nje pengese qe nuk i lejon te perzihen.” (Err-Rrahman 19-20)Kjo karakteristike e deteve, te cilat rrine ngjitur me njera-tjetren pa u perzier mes tyre, eshte zbuluar jo shume kohe me pare nga studiuesit e oqeaneve. Per shkak te forces fizike te quajtur “tensioni siperfaqesor”, ujerat e deteve fqinj nuk perzihen. I shkaktuar nga diferenca e dendesise te ujerave te dy deteve, tensioni siperfaqesor nuk i lejon ata te perzihen, sikur ndermjet tyre te ekzistonte me te vertete nje mur i holle.Ana interesante e ketij fenomeni eshte se ai eshte shpallur ne Kuran ne kohen kur njerezit nuk kishin njohuri mbi fiziken, tensionin siperfaqesor, apo oqeanografine.Por, kur Kurani flet per pjesen ndarese midis ujit te embel dhe te kripur ai permend egzistencen e nje zone ndarese bashke me barrieren. Allahu thote ne Kuran:“Allahu eshte Ai qe i la te lire dy llojet e ujit te bashkohen, nje i embel e i shijshem, ndersa tjetri i kripur e i hidhur. Dhe Ai beri midis tyre nje barriere dhe nje zone ndarese.” (Kuran 25:53)Ndokush mund te pyese, perse Kurani permend zonen ndarese kur flet per ujin e embel e te kripur dhe nuk e permend kete kur flet per detet?Shkenca ka zbuluar se ne grykederdhjen e lumenjve ne det, ku uji i embel takon ujin e kripur, situata eshte me e ndryshme nga ajo e bashkimit te dy deteve. Eshte zbuluar se ajo qe ndan ujin e embel nga ai i kripur ne grykederdhjet e lumenjve eshte nje zone e perbere nga disa nenzona (shtresa) ndarese me dendesi qe ndryshon nga nje nenzone ne tjetren. Keto shtresa ndarese, nenzona, kane kripesi te ndryshme nga uji i embel i lumit, apo nga uji i kripur i detit.Ky informacion eshte zbuluar vetem kohet e fundit, duke perdorur aparatura te avancuara per te matur temperaturen, kripesine, dendesine, sasine e oksigjenit te tretur ne uje etj. Syri i lire i njeriut nuk mund t’i shikoje ndryshimet qe ndodhin, kur dy detet takohen, pasi ata duken sikur jane nje det i vetem. Po keshtu, syri i lire i njeriut nuk mund te beje ndarjen e ujit ne grykederdhjet e lumenjve ne 3 lloje: uje i embel, zone ndarese dhe uje i kripur.

Publié par FejaeVertete.com sur samedi 2 avril 2016

  • Shto Komentin tuaj